Eerste Hulp Bij Ontlading! (ESD)
02/08/2023

Dit artikel biedt inzicht in hoe we elektrostatische ontlading kunnen voorkomen en bevat praktische tips om direct toe te passen.

 

Gevolgen van elektrostatische ontlading: Onderzoek toont aan dat elektrostatische ontlading een aanzienlijke kostenpost is voor bedrijven die met elektronische componenten en printplaten werken. De gevolgen voor een bedrijf kunnen enorm zijn:

- Hogere kosten door uitval en/of schade
- Onbetrouwbare producten
- Ontevreden klanten, slechte reputatie en marktverlies
- Hogere servicekosten (reparatie/vervanging)
- Meer verstoringen


Bovendien kan een elektrostatische ontlading (vonk) nog andere gevolgen hebben:

- Vuur en/of explosies
- Elektromagnetische interferentie (EMI)
- Warmte
- Licht
- Geluidsgolven
- Aantrekken van stofdeeltjes (Clean room)


Welke componenten zijn gevoelig voor elektrostatische ontlading en hoe gevoelig zijn ze?

Elektronica is zeer gevoelig voor elektrostatische ontlading (Electrostatic Discharge). De onderstaande tabel geeft weer tot welk voltage bepaalde type componenten kunnen verdragen tussen 2 pennen van het IC.

 

Het belang van een EPA (Electro Protected Area):

Een EPA is een omgeving waarin elektrostatisch gevoelige componenten zich bevinden en die goed beschermd is. Om elektrostatische ontlading te voorkomen, moeten alle materialen die elektriciteit geleiden geaard zijn. Dit geldt ook voor medewerkers, die geaard moeten worden via een polsband en geaard snoer of ESD-schoenen in combinatie met een geaarde ESD-vloer. Materialen die geen elektriciteit geleiden (isolatoren) moeten worden verwijderd of vervangen door geaarde geleidende materialen of door niet statisch oplaadbare materialen.

 

Elektrostatische ontlading - Een latent probleem voor elektronica componenten:

Net zoals bliksem voor een boom is, is elektrostatische ontlading dat voor IC's (Integrated Circuits/Chips). Een elektrostatische ontlading binnen het IC veroorzaakt een miniatuur explosie, wat kan leiden tot kortsluiting en/of onderbrekingen. Met de voortdurende miniaturisatie van elektronische componenten worden de problemen als gevolg van elektrostatische ontlading alleen maar erger. Deze kleine ontladingen, soms onzichtbaar voor het blote oog, kunnen ernstige schade veroorzaken en componenten onherstelbaar beschadigen. Om deze reden is het van essentieel belang dat fabrikanten, verkopers, en gebruikers van elektronische apparaten en componenten zich bewust zijn van de risico's van elektrostatische ontlading en actieve maatregelen nemen om deze te voorkomen.

 

Praktische tips om elektrostatische ontlading te voorkomen:

EPA-gebieden creëren: Werk met elektronica en gevoelige componenten in een EPA-gebied om de kans op elektrostatische ontlading te minimaliseren. Zorg ervoor dat alle materialen die geleiding mogelijk maken, zoals werkoppervlakken en vloeren, geaard zijn.


Gebruik ESD-bescherming: Draag altijd een polsbandje met een aardingskabel om te voorkomen dat u statische lading opbouwt. Zorg ervoor dat het polsbandje correct is aangesloten en goed aardt.


Vermijd statisch oplaadbare materialen: Gebruik geen materialen die statische lading kunnen opbouwen, zoals plastic zakken, polystyreen verpakkingen, en wollen kleding. Vervang ze door niet-geleidende of geaarde materialen.


Bewaar gevoelige componenten goed: Berg gevoelige elektronische componenten op in ESD-veilige containers of zakken om ze te beschermen tegen elektrostatische ontlading.


Train medewerkers: Zorg ervoor dat alle medewerkers die met elektronische componenten werken, getraind zijn in ESD-bewustzijn en de juiste procedures volgen om ESD-schade te voorkomen.

 

ESD-bescherming is dus van cruciaal belang om de betrouwbaarheid en levensduur van elektronische componenten te waarborgen. Elektrostatische ontlading kan aanzienlijke schade veroorzaken, maar door het nemen van eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen deze problemen effectief worden voorkomen. Zorg ervoor dat u zich bewust bent van de risico's en dat u en uw werkomgeving goed zijn voorbereid op het veilig omgaan met elektrostatisch gevoelige elektronica-componenten.

 

Wilt u meer informatie over onze producten? Contacteer ons!




← Terug naar overzicht

AWP, your assembly workspace partner