Hoe vermijd jij MSA bij uw werknemers?
13/03/2024

Eén van de belangrijkste gezondheidsproblemen waarmee alle ondernemingen worden geconfronteerd, zijn musculoskeletale aandoeningen (MSA: rugpijn, peesontstekingen, carpaal tunnelsyndroom, …). Er zijn veel oorzaken van deze aandoeningen. Ze zijn vooral verbonden aan de fysieke en biomechanische belasting tijdens de activiteit van de werknemer: rechtstaand werken, lasten dragen, personen verplaatsen, een verkeerde houding aannemen of zeer repetitieve handelingen uitvoeren, zoals bij het werken met een computer, te lang stilzitten, …

 

Dit is een probleem waar ook de Belgische overheid op wil inzetten. In de Codex over het welzijn op het werk, boek 8 (ergonomische belasting), lezen we de regelgevende teksten over dit thema, waarbij de focus ligt op het analyseren en voorkomen van de risico’s verbonden aan dergelijke activiteiten: werk- en rustzitplaatsen bij rechtstaand werk, beeldschermwerk en het manueel hanteren van lasten.

 

Aandacht voor ergonomie zorgt ervoor dat de arbeidsomstandigheden (de organisatie van het werk, de fysieke omgeving, de arbeidsmiddelen, …) worden aangepast aan de kenmerken van de werknemer, zodat deze vorm van belasting wordt uitgeschakeld of beperkt.

Risicoanalyse

Een van de belangrijkste bepalingen in deze teksten is de verplichting om een risicoanalyse te maken. Deze risicoanalyse houdt rekening met het feit of de activiteit doorgaans staand wordt uitgeoefend, evenals met de duur en de intensiteit van de blootstelling aan statische belasting, om elk risico voor het welzijn van de werknemers te beoordelen.

 

Raadpleeg hier de Ergonomie en MSA checklist die is opgesteld door de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

 

Deze analyses vormen het vertrekpunt om aanpassingen te maken aan de werkplek. Dit is waar AWP u kan helpen. Als experts in ergonomische bedrijfsinrichting hebben wij een breed scala aan ergonomische oplossingen, op maat van uw bedrijf.

Verken al onze ergonomische oplossingen hier.

Eronomische tafels - stoelen - matten




← Terug naar overzicht

AWP, your assembly workspace partner